cari apa?

Loading...

halwa telinga

SAUJANA - SUCI SEKEPING HATI

Powered by mp3skull.com

man ana

My Photo
kuantan, pahang, Malaysia
fakulti perubatan. kasr el-eini medical school, cairo, egypt.

Saturday, November 27, 2010

Lau anzalna hazal quran.....


Sekiranya kami turunkan al-quran ini kepada sebuah gunung,pasti kamu akan melihatnya tunduk berpecah bela disebabkan takut kepada Allah.dan perumpamaan2 itu kami kemukakan kepada manusia agar mereka berfikir.Al-hasyr.ayat 21.

Mase Allah nak turunkan quran,nak suruh bawa risalah kat atas muka bumi,semua takut x mampu nak pikul tanggungjawab tu.Allah kate,jika aku turunkan quran atas bukit,nescaya akan hancur lebur bukit tu sebab bukit x mampu nak pikul amanah Allah iaitu menjadi khalifah di muka bumi.tapi...ade satu golongan makhluk yg nak pikul tanggungjawab tu wpon sbnarnya golongan ni x mampu pon kot,golongan ni bahkan zalim dan jahil.inilah golongan yg dipanggil manusia.

Adakah kita tunaikan tanggungjawab kita sebagai khalifah dengan sebaiknya??hmm...

Sebut tentang tanggungjawab,kita manusia ,kefardhuan keatas kita bertambah mengikut masa,dan umur.lahir je dpd perut mak kite,kite x dibebankan dengan ape2 t/jawab pon lagi.xde pon kite kite solat,kene puase,kene memasak(kalau makan ye lah!huhu) n mcm2.pastu dpd baby yg cute lagi chumel kite membesar,jadi kanak2 yg nakal@dengan kata lain kanak2 yg cergas(bukan buas ok!).umur 7 tahun,mak bapak kite dah kene suruh solat,itu nabi ajar.tapi kite budak2 kan malas,tahu nak tengok naruto je,xpon time nak dekat maghrib tu tgk doremon.tp mak bapak kite relax lagi,buat2 cool je wpon dalam aty rase nak penyepak je,skali ngan doremon2 tu rase nak smackdown!tapi x pe lah,nak didik anak kene hikmah.

Naik je umur 11 tahun,mak bapak boleh dah rotan kite kalau kite still nak tengok shin chan n x solat maghrib.ha,tgk kaedah islam ajar kite,baeekkkk punye..huhu.then mase tu still x wajib lagi,sampai je kite akil baligh,t/jawab kite bertambah lagi satu.jap2,nak taw baligh tu bile?haa..entorg dah taw kot cume ni fakta tambahan buat yg x tahu,iaitu bile laki dapat mimpi basah dan keluar mani selepas umur 9 tahun mengikut kiraan kalendar islam.kalau keluar sebelum tepat 9 tahun,wpon 8 tahun 11bulan 28 hari 23jam,air mani itu x dikira sebagai asbab ke’baligh’an malah air itu dikira najis.pompuan lak bile keluar haid dalam umur lebih kurang 9 tahun mengikut kalendar islam,kalau sebelum tu dikira darah penyakit dan lain2.lebih kurang tu plak adalah 16 hari before 9 tahun tu.kalau keluar mase umur 8 tahun 11 bulan 28 hari 23 jam pon dah boleh dikira baligh.hmm..tapi.....kalau x kluar jgk mani n haid macam mane??keluarkan dengan sengaja bukan sesekali jalan penyelesaiannya taw!!=,=".jwpnnya cecah je umur 15tahun dalam kiraan kalendar islam,dah dikira baligh dan mukallaf,jadi tergalas t/jawab semua perkara2 yg diwajibkan atas org yg dah mukallaf.keadaan ini adalah logik bagi meraka2 yg tinggal di tempat2 sejuk seperti benua antartik di mana keadaan sejuk melambatkan proses hormon di dalam badan dan biasanya hanya akan keluar mani dan haid mase umur 17.kalau mcm tu,org kat benua antartik tu dah 16 tahun pon xpe lagi la kalau x solat!haa....mane boleh kan?kan adil Allah tu..

Pastu naik lak satu lagi stage,bile dah kawen.hehe.(ni bab paling sronok ni!ahakz).bertambah lagi satu t/jawab iaitu t/jawab terhadap isteri.hmm.tp jgn risau,bertambahnya t/jawab tu Allah susuli dengan pahala berganda.start bangun pagi,gosok gigi,pakai tie,sikat ramut belah tepi,cubit2 manja sebelum g kerja,sampailah ke pegang stereng kereta, semua perbuatan tu kite dah dapat pahala wajib iaitu kewajipan kita memberi nafkah kepada si suami(isteri pon sebaliknye lah ek..XD).

X lame lepas tu dapat pulak anak,naik lagi setapak.t/jawab makin berat.tapi xpelah,nak sangat kawen!haha..kalau tadi dapat pahala wajib terhadap isteri je,skarang dapat untuk isteri + anak2 skali.tu x campur anak nanges2 nak beli robot transformer kat pasar malam,nak beli beg skolah barbie,nak topeng kluang man,nak tu,nak ni,n macam2 lagi.besar t/jawab tuu..tu x kire anak berak pastu kite nak kene basu lagi!kan busuk tu!!XD.

Hmm..tapi...walau kat mana pon stage kite,sedarlah kita adalah khalifah yg dah Allah ciptakan untuk memakmurkan muka bumi Allah ni dengan sebaik mungkin.so,kite kene la buat ape yang sepatutnya.kalau kite sebagai student,belajar la elok2,sebagai pekerja,kerja sungguh2,moga dengan kesungguhan kita kelak kita dapat membantu mereka2 yang ingin memakmurkan bumi Allah ni mengikut landasan syariat yang sepatutnya.Dakwah adalah kewajipan bagi semua manusia yang bergelar muslim.x semestinya kite kene ade kat surau,masjid,kene jadi ustaz baru boleh dakwah,kat mane2 pon boleh,mengikut kesesuaian dan keadaan.Ana kat mesir ni,nak beli custard yang 3.50genih tu pon kene dakwah+tazkirah dulu sblum dapat bungkusan plastik custard tu,haa,betapa gelombang dakwah kat sini amat luas tersear.

Sesetengah org kate,”ala,aku ni bukan baik sangat pon,xkan aku nak bagi nasihat kat org lain.”hmm..cube bayangkan kalau semua org berfikiran macam tu,sape yang nak bagi peringatan??Rasulullah SAW je yg perfect!sbb tu la,kita jangan lihat kepada orang yg memberi,tapi lihat kepada apa yang diberi.Sebab kalau lihat kepada siapa yang memberi,terlalu banyak cacat celanya.

walahualam..

7 comments:

Bluelaveena said...

ble bc apa yg ko tlis ni bro buat aku fkir blik. bsr sbnrnya tggjwb kt sbg hmba Allah kat muka bumi ni.tp ble tgk blik dunia skang ank2 mlyu yg bnyk buat mslh..nk ke diorg dgr nsihat dr da'ie yg lbih muda dr diorg or sbaya mungkin???

luqman said...

hmm.mmg pon,tp xpe lah,kita usaha je yg mampu,sbb Allah x tgk hasil,tp usaha.kite usaha je setakat yg mampu,sbb hidayah tu milik Allah yg mutlak.sedang nabi sndri pon xleh nak bg hidayah kat pak saudara baginda utk msuk islam,apatah lagi kita,tu Allah nak bg contoh yg kite adalah pengUSAHA,yg selebihnya di tangan Allah.
klu bab muda ke tua ni ssh nak jawab,cume ingat,nabi pon ajar kite nak dakwah kene HIKMAH.carilah jawapan utk HIKMAH tu sbb hikmah tu terlalu subjektif,moga anda menjumpai penyelesaiannya.^^

Bluelaveena said...

ddk di Cairo mjdkan anta lbih mtg dgn ilmu2 yg dikutip di bumi anbiya'.lpas grad blh la msuk Imam Muda.hehe..jd la Dr. IM Luqman..

luqman said...
This comment has been removed by the author.
Bluelaveena said...

klau anta reti bhujah mcm IM Asyraf mmg layak la menang pun.kt x pnah slg mngenali pun..knapa tnya?

luqman said...

IM asyraf sape?xkenal..XP
ow,ingat kan kenal kat mane2 ke,klu x xpe la,saje bertanya.

Bluelaveena said...

x tgk rncgn Imam Muda kat astro oasis ek?may be anta time tu tgh buat prep kat intec.skang kan dh knal.slam ta'aruf..mga anta dpt bkgsi ilmu yg anta dpt di Cairo sana dgn ana...